päivis: Jo muutaman vuoden ajan Toivon tuottajat on lähettänyt tauotonta joulumusiikkia radion ja netin kautta. Jouluradion kuuntelu on kuulunut siitä saakka joulun odotukseemme. Joululaulut alkavat soida jo ennen ensimmäistä adventtia, hyvissä ajoin siis. Jostain syystä joulumusiikki ei silti yhtään rasita, niin kuin se on voinut rasittaa esimerkiksi kauppareissulla. Usein olen säälinyt kauppojen henkilökuntaa, joka joutuu joulumusiikkiterrorin kohteeksi heti joulumyynnin käynnistyttyä. En ole varma, ajattelenko enää samoin, kun olen itse jäänyt jouluradiokoukkuun.

Jouluradion soittolista ei ole kovin laaja. Moni kappale soi päivän mittaan useammin kuin kerran. Ja samoista kappaleista kuulee monenlaisia versioita. Usein joulumusiikki kuulostaa sitä aidommalta ja herkemmältä, mitä tavallisemmalla äänellä se esitetään. Oopperalaulajan tulkinta Varpunen jouluaamuna -laulusta ei säväytä ollenkaan, toista on vaikkapa Vesa-Matti Loirin rosoinen ääni.

Joululaulujen sanoitukseen liittyy myös asia, jota en oikein ymmärrä. En käsitä, miksi nykyjoululauluissakin usein lauletaan pirtistä, reestä ja sen sellaisesta entisajan maailmasta, johon monellakaan ei ole minkäänlaista kosketusta. Korkeintaan on käyty puoliväkisin jossain kotiseutumuseossa, jossa opas on kertonut, että nyt ollaan pirtissä. Rekiajelukin on varmaan suurimmalla osalla suomalaisista kokematon kokemus.

En oikein muista, minkälaiset vieroitusoireet joulun jälkeen tulevat siitä, kun joulumusiikki loppuu. Tai ehkä ei ole odotettavissakaan minkäänlaista oirehdintaa. Pärjään muutenkin hyvin ilman jatkuvaa taustamusiikkia, jota jouluradion lisäksi ei kovin paljon kuulekaan. Ainakin päiväsaikaan radiota kuunteleva joutuu väkisinkin kuuntelemaan tekopirteiden juontajien keskinäistä hölöttelyä, mikä aika tehokkaasti pitää ainakin minut pois tavallisten kanavien ääreltä.